Zvon Ena Holding

Mladinska knjiga založba z dvema novima nadzornikoma

Delničarji Mladinske knjige založbe, d.d. (v nadaljevanju MKZ), so se sestali na skupščini delničarjev, ki je bila sklicana na zahtevo petih delničarjev in katerih edini predlog je bil odpoklic člana Nadzornega sveta (NS), g. Boruta Frantarja in imenovanje novega člana NS, g. Andreja Cundra. Borut Frantar je sicer dolgoletni vodja Odbora malih delničarjev (OMD) pri Društvu MDS, glede na dogajanje pa se je odločil, da večinskemu delničarju, DUTB, omogoči izvajanje politike upravljanja družb in je zato podal odstopno izjavo z mesto člana NS. Odstopno izjavo je podala tudi Maria Anselmi, tako da so delničarji imenovali dva nova člana NS na predlog DUTB, g. Mateja Pirca in g. Žigo Gregorinčiča. V Društvu Mali deničarji Slovenije (Društvu MDS) smo zastopali več kot 6,6 % celotnega kapitala MKZ, kar je na skupščini predstavljalo 8,23 % glasovalnih pravic.

 

Ljubljana, 27. februar 2018


 

Zahteva za sklic podana s strani bivšega člana uprave in nekdanje dolgoletnega direktorja

V Društvu MDS smo bili presenečeni, da je med delničarji, ki so zahtevali sklic skupščine, nekdanji dolgoletni direktor in tudi predsednik uprave, g. Milan Matos, ter nekdanji član uprave, g. Andrej Cunder. Prav zaradi njunih odločitev je namreč MKZ izgubila več milijonov evrov, ko je kreditirala nekdanji Zvon ENA in DVA holding, vso nastalo škodo pa je utrpela družba in manjšinski delničarji. 

Spomnimo, da je MKZ v okviru stečaja Zvona ENA in DVA holding prijavila za dobre 3,3 milijone EUR terjatev, kljub temu, da je bila šele 2. ali 3. zaporedni upnik, kar pomeni da so bile možnosti za povračilo nikakršne. Zaradi navedenega so delničarji MKZ za več let ostali brez dividend, sočasno pa je MKZ bila primorana sanirati svoje poslovanje na način, da je odprodala logistični center v Črnučah.

Po drugi strani pa g. Andrej Cunder, ki je zasedal mesto člana uprave od 01.07.2009 do 31.03.2013 na 33. skupščini Mladinske knjige Založbe, skupaj s takratnim nadzornim svetom ni prejel razrešnice za delo v letu 2011.

 

Imenovanje dveh novih članov NS na predlog DUTB

Po podanih odstopnih izjavah s strani g. Boruta Frantarja, ki je v svoji izjavi med drugim zapisal, da odstopa izključno iz razloga, da večinskemu delničarju DUTB omogoči izvajanje politike upravljanja družb iz njegovega portfelja, med katere sodi tudi MKZ in ge. Marie Anselmi, so delničarji izvolili dva nova člana NS, oba na predlog DUTB; g. Mateja Pirca in g. Žigo Gregorinčiča.

Zvon Ena Holding, d.d. - Kontaktni podatki

Zvon Ena Holding, finančna družba, d.d. (oznaka delnice: ZVHR) - v stečaju!
Slovenska ulica 17
2000 Maribor
Telefon: +386 (59) 080 500
Faks: +386 (59) 080 502
Spletna stran: www.zvonenaholding.si
 
Stečajna upraviteljica: Mojca BREZNIK
 
Poziv upnikom za prijavo terjatev v stečajnem postopku - rok 28.05.2012 - dokument si oglejte TUKAJ !

Pravne naslednice PIDov in njihovih naslednic finančni holdingi so imele na dan 18.03.2009 kar 485.278 delničarjev

Društvo MDS je po razglastivi najbolj množičnega stečaja (po številu delničarjev), NFD Holdinga, d.d., preverilo, kakšno je stanje nekdanjih pooblaščenih investicijskih družb (PID-ov) in njenih naslednic. Pri tem smo ugotovili, da je bilo na dan 18.03.2009, delujočih 21 finančnih holdingov z 485.278 delničarji. Od tega je v stečaju pristalo 10 finančnih holdingov, ki so imeli 270.137 delničarjev, ki so ostali brez svojega vloženega premoženja v celoti, kar predstavlja 55,67 % vseh delničarjev z dne 18.03.2009. V analiziranem obdobju so le 4 finančni holdingi, ki so imeli skupaj 104.544 delničarjev, le te izplačali, kar predstavlja 21,54 %. Na dan 19.01.2015, pa je delujočih le še 7 finančnih holdingov, ki imajo skupaj 110.597 delničarjev, kar predstavlja 22,79 % delničarjev analiziranega obdobja od 18.03.2009 dalje.

 

Ljubljana, 19. januar 2015

Bo kdo spoh kdaj odgovarjal za polom Zvona Ena Holding in Zvon Dva Holding?

Čeprav je Vatikan odpoklical glavne akterje iz Mariborske nadškofije enega od treh največjih finančnih škandalov cerkve, se del  le teh po enem letu »pokore«, po poročanju medijov, že počasi vrača na svoje posvetne dolžnosti.  Zanimivo je, da še vedno ni imenovan upniški odbor Zvon Ena Holding v stečaju, pa čeprav je bilo že nekaj poskusev. Prav tako pa ne vemo prav veliko ali so že stekli postopki ugotavljanja morebitne odškodninske odgovornosti uprav in nadzornih svetov propadlih cerkvenih holdingov.

 

Ljubljana, 30.07.2014


 

Ali se morda kdo ne upa ugrizniti v vroč feferon, bo verjetno pokazal čas, žal za preko 60.000 delničarjev obeh propadlih Zvonov prepozno, saj so ostali brez vsega premoženja in upanja za poplačilo ni, saj bodo npr. navadni upniki v primeru Zvon Ena Holding v stečaju poplačani zgolj z 1 % vrednosti terjatve, torej bo odpis kar 99 %.

 

Za ogled prispevka Kermen Lugarič iz Sveta na Kanalu A, z dne 30.07.2014 kliknite TUKAJ ali na sliko. 

Krivci za propad obeh Zvonov še brez kazni

 

Za ogled prispevka novinarja Seku M. Conde iz Odmevov TV SLO1 ob 22.00 ure, z dne 05.08.2013 pritisnite TUKAJ ali na sliko.


Potem ko so odgovorni za propade velikih podjetij že bili obsojeni zaradi spornega poslovanja, se postavlja vprašanje, kdaj bo sodni epilog doživel tudi potop cerkvenih holdingov.

TV SLOVENIJA 1, 05.08.2013, DNEVNIK, 19.00
 

Kdo je še kriv za zlom mariborske nadškofije?

 

Za ogled prispevka novinarja Seku M. Conde iz Dnevnika TV SLO1 ob 19.00 ure, z dne 03.08.2013 pritisnite TUKAJ ali na sliko.

Ali so res za finančni polom Zvonov krive "zle sile in ne upravljalci?" Odgovor je NE, kriv je slab nadzor.

Izjava škofa g. Antona Glavana je naravnost v posmeh 65.000 delničarjem propadlih Zvon Ena in Dva Holding, saj želi krivdo za slab nadzor in poslovodenje prenesti na imaginarne "zle sile" oz. kot bi v nekdanji skupni državi rekli na "zunanjega sovražnika".

 

A še bolj preseneča besednjak nadškofa g. Antona Stresa, ki hoče finančni zlom opravičiti, da so ljudje dobili certifikate in ne vložili denar v oba Zvonova, a pri tem namerno ali ne pozabi, da je šlo za razdelitev družbenega premoženja ustvarjenega po 2. svetovni vojni v prejšnji državi, kar je omogočilo delo državljank in državljanov na prostorih Republike Slovenije.  Če se izrazimo zelo metaforično bi lahko izjavo parafrazirali takole: »Vlagatelji in cerkveni upravljalci smo se igrali monopoly, sedaj pa je igra žal končana.«

 

Ljubljana, 01.08.2013


 

V Društvu MDS takim pavšalnim ocenam nasprotujemo in pozdravljamo odločitev papeža Frančiška in besede patra Knavsa, ki zahteva vsaj simbolično poplačilo malih delničarjev, ki so za sedaj zaradi premajhne stečajne mase izgubili prav vse, pa čeprav so denar zaupali Zvonovoma predvsem, ker so verjeli Cerkvi kot instituciji.

Zvon Ena Holding v stečaju brez upniškega odbora že več kot eno leto od pričetka stečaja

Zakaj Zvon Ena Holding nima upniškega odbora še po enem letu od uvedbe stečaja izvejte v prispevku novinarke Ane Turk za oddajo Danes na Planet TV z dne 08.02.2013. Za ogled prispevka pritisnite TUKAJ ali na sliko.  

Delničarjem Heliosa 12 EUR dividende – zamenjava revizorja in nov Nadzorni svet

Na današnji skupščini družbe Helios, d.d. so delničarji sprejeli predlog Društva Mali delničarji Slovenije (Društva MDS), da se za dividende nameni 12,00 EUR bruto na posamezno delnico, kar je 4-krat več od predloga Uprave, ki jo vodi Uroš Slavinec. Skupščina je prav tako podprla predlog Društva MDS, da se po 10 letih zamenja revizorja.

 

Domžale, 27. julij 2012


 

Delničarjem 12 EUR dividende, Uprava in NS z razrešnico, prodaja Heliosa do konca leta 2012 ?!

Poslovanje družbe je bilo po mnenju Uprave in NS v lanskem letu 2011 uspešno, hkrati pa so opozorili, da bilo boljše, če lansko leto ne bi bilo zaznamovano z veliko rastjo cen surovin, ki je v nekaterih primerih bila preko 70 % (v primerjavi z letom ali dve poprej).

Poslovnega načrta za leto 2012 v Heliosu najbrž ne bodo dosegli, če se stanje v gospodarstvu ne popravi. Poslovni načrt je bil izdelan na podlagi napovedi rasti, zdaj pa se dnevno soočajo z vse slabšim stanjem. V prvem polletju je Helios prodal toliko kot lani. Do konca leta 2012 so v Heliosu sicer načrtovali za 362 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je sedem odstotkov več kot lani. Čistega dobička bi moralo biti vsaj 6,7 milijona evrov.

Vir fotografije: Jože Suhadolnik/Delo. Uroš Slavinec (na sliki levo) je delničarjem pokazal tudi prospekt za prodajo družbe, ki naj bi stekla v septembru, končana pa naj bi bila konec leta. V konzorciju za prodajo se je za zdaj združilo 72 odstotkov lastnikov Heliosa. Uprava Heliosa prodajo podpira, vendar si želi lastnika, ki bi skrbel za nadaljnji razvoj skupine.

Delničarjem Iskre Avtoelektrika na predlog Društva MDS 0,30 EUR dividende – novo ime družbe Letrika

Danes je na sedežu družbe potekala 18. Skupščina delničarjev Iskra Avtoelektrike, katere osrednji del sta bila delitev dobička in pa preimenovanje družbe. Na predlog Društva MDS bodo delničarji prejeli 0,30 EUR dividende, družba pa je uradno sprejela tudi preimenovanje v novo ime; Letrika. Pooblaščenca Društva MDS sta zastopala 3,33 % prisotnega kapitala.

 

Šempeter pri Gorici, 7. junij 2012


 

Terjatev v Zvonu ENA zavarovana z menicami

Na vprašanje Rajka Stankovića, kakšno je stanje s terjatvami v višini nekaj čez 900.000 EUR posojila, ki jih Iskra Avtoelektrika izkazuje do Zvona ENA v stečajni masi, je predsednik Uprave odgovoril, da so bile terjatve  ob sklenitvi pogodbe 2008 nezavarovane, nato pa so bile na njegovo vstrajanje zavarovane z menicami. Povedal je, da na sodišču potekajo postopki, o katerih več informacij ni znanih. Na vprašanje, zakaj terjatev ni bila zavarovana s kakšno drugo obliko zavarovanja, ki bi omogočila takojšnje poplačilo, delničarji niso dobili natačnega odgovora, le izjavo, da je takrat Zvon Ena že bil v velikih finančnih težavah.

 

Podeljena razrešnica – poziv k odstopu Žarka Krajnika

Syndicate content

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.