siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 21 min 30 sec ago

Grumu poln mandat na čelu Furs

23 min 32 sec ago
Vlada je za generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) imenovala Petra Gruma, ki je upravo doslej vodil kot vršilec dolžnosti. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja bo nastopil v soboto, je vlada objavila na svojih spletnih straneh.

Fides: Januarja Slovenijo čaka zdravniška stavka

1 hour 13 min ago
Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je na današnji seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

Švarc Pipanova: Policija ni kadrovsko neodvisna od vlade #video

1 hour 43 min ago
"Policija je organ v sestavi ministrstva za notranje zadeve. Po svojem ustavnopravnem položaju ni neodvisen in samostojen državni organ, kot je na primer državno tožilstvo. Prav tako policija nima zakonsko vzpostavljene popolne samostojnosti ali avtonomije delovanja v razmerju do vsakokratne politične oblasti, temveč je ta omejena predvsem na operativno samostojnost," je danes po seji vlade Roberta Goloba dejala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Črnčec: Po dolgem blatenju je jasno, da nisem vplival na delo policije

1 hour 46 min ago
Po objavi poročila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o domnevnih političnih pritiskih, ki ga je od njega zahteval premier Robert Golob, se je na dogajanje na Twitterju odzval tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. Zapisal je, da je zdaj jasno, da ni vplival na delo policije. 

V Grčiji izbruhnili protesti, potem ko je policist ustrelil 16-letnega Roma #video

2 hours 17 min ago
V Grčiji danes že drugi dan zapored potekajo protesti romske mladine proti policijskemu nasilju v državi. Proteste je sprožil ponedeljkov incident, v katerem je policist na motorju med pregonom v glavo ustrelil 16-letnega Roma Kostasa Fragulisa. Kritično ranjenega 16-letnika trenutno zdravijo v bolnišnici v Solunu.

Kje in do kdaj lahko kune menjate v evre?

2 hours 28 min ago
Hrvaška se bo 1. januarja 2023 pridružila evrskemu območju in kot uradno valuto uvedla evro. S tem se bodo na Hrvaškem, po izteku 14-dnevnega dvojnega obtoka, zdaj veljavne hrvaške kune umaknile iz obtoka. V Sloveniji je kune, ki so oziroma bodo ostale v denarnicah, mogoče zamenjati v bankah in hranilnicah ter menjalnicah, ki imajo za to dovoljenje Banke Slovenije. Januarja in februarja prihodnje leto pa bo bankovce hrvaških kun v evre mogoče brez provizije zamenjati tudi na blagajni Banke Slovenije.

Obilno deževje poplavilo Split in okoliške kraje

2 hours 35 min ago
Dalmacijo so danes zajele obilne padavine, zaradi katerih je poplavilo dele Splita. Močne padavine so zajele tudi območje Kaštela in Trogirja, kjer je v eni uri padlo do 20 litrov dežja na kvadratni meter, medtem ko je v Splitu padlo več kot sto litrov dežja na kvadratni meter, poroča portal Dalmacijadanas.hr.

Uradno: Hrvaška s 1. januarjem del schengna

4 hours 35 min ago
Notranji ministri EU so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023, so za STA potrdili na slovenskem notranjem ministrstvu. Vstop Bolgarije in Romunije v schengen so medtem zavrnili. Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je izrazila razočaranje zaradi zavrnitve.

Komisija DZ razpravljala o polmilijardni dokapitalizaciji HSE

5 hours 1 min ago
Potem ko bo Holding Slovenske elektrarne (HSE) zaradi likvidnostnih težav prejel pol milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, je o tem razpravljala parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. "Gre za premostitev likvidnostnih težav HSE. Verjamemo, da bo HSE sredstva vrnil do konca leta 2024, če ne bo novih pretresov na trgu," je dejal minister za finance Klemen Boštjančič.

Na primorski avtocesti nastajajo zastoji

5 hours 7 min ago
Na primorski avtocesti nastajajo zastoji. Na avtocesti A1 je povečan promet tovornih vozil iz smeri Italije. Zastoji se pojavljajo tudi od Senožeč proti Ljubljani in na odseku H4 od Podnanosa proti Razdrtemu. Zaradi zastoja v smeri Ljubljane se voznikom vožnja podaljša za več kot 50 minut.

Razkrito celotno poročilo šefa policije Robertu Golobu

5 hours 28 min ago
Policija je danes na svoji spletni strani objavila delno anonimizirano poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o domnevnih političnih pritiskih, ki ga je od njega zahteval premier Robert Golob. Vpliv politike na delo policije se po njegovem zapisu kaže pri zahtevah po kadrovanju in po razrešitvah določenih oseb mimo pravil. 

Po 86 letih v omari našli ostanke zadnjega tasmanskega tigra

5 hours 39 min ago
Ostanke zadnjega znanega tasmanskega tigra (Thylacina), za katerega so 86 let mislili, da je izgubljen, so našli ohranjene v omari avstralskega muzeja.

V sredo potrdili več okužb kot pretekli teden

5 hours 40 min ago
V sredo so ob 791 PCR-testih in 7.442 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 2.150 okužb s koronavirusom, kažejo najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je 537 okužb več kot prejšnjo sredo, ko so v državi potrdili 1.613 primerov okužbe. Zaradi bolezni covid-19 se v bolnišnicah zdravi 81 bolnikov, s covidom pa 143 bolnikov.

Težave oljkarjev v slovenski Istri #video

5 hours 54 min ago
Slovensko oljčno olje sodi med najboljše na svetu, a ga je malo, zato pridelovalcem bolj kot ne ostane butična prodaja. A to, da s količinami ne morejo konkurirati večjim državam, ni edina težava oljkarjev. Samo polovica jih je namreč vpisana v register kmetijskih gospodarstev in zato so evidence o proizvodnji oljčnega olja nepopolne. 

Huda prometna nesreča pri avtocestnem počivališču

5 hours 58 min ago
Na avtocesti Ljubljana–Obrežje se je v sredo zgodila huda prometna nesreča pri počivališču Zaloke. Nesreča se je pripetila na pospeševalnem pasu, ko se je s tovornim vozilom s priklopnikom v promet vključeval 51-letni voznik iz BiH. Vanj je trčil 62-letni voznik osebnega vozila, ki je zaradi hudih telesnih poškodb umrl na kraju nesreče.

Google v Sloveniji uvaja program za boljše vključevanje bralcev, imeli ga bomo tudi na Siol.net

6 hours 32 sec ago
Produktni in licenčni program, namenjen založnikom, je zadnja Googlova pobuda, ki podpira novinarstvo v Sloveniji. 

Srba ugrabila slovenskega državljana, uspelo mu je pobegniti

6 hours 34 min ago
Na jugu Srbije sta pretekli konec tedna dva moška ugrabila slovenskega državljana, ki je pobegnil in prijavil ugrabitev. Policija je ugotovila, da je Slovenec preprodajal mamila, zato so poleg ugrabiteljev prijeli tudi njega. Za kaznivo dejanje, zaradi katerega je policija ovadila Slovenca, je predvidena kazen od tri do 12 let zapora, danes piše Delo.

V Iranu prva usmrtitev zaradi udeležbe na protestih

6 hours 53 min ago
V Iranu so danes izvedli prvo usmrtitev zapornika, ki je bil obsojen na smrt zaradi sodelovanja v protestih, ki Iran pretresajo od smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju sredi septembra. Zapornik je bil že obsojen na smrt, usmrtili pa so ga zato, ker je z dolgim nožem poškodoval pripadnika varnostnih sil v Teheranu in blokiral eno od teheranskih ulic.

Priznanje MEGA 2022 prejelo 18 delodajalcev

7 hours 14 min ago
"Vse na tem svetu se predaja. Vsak košček znanja je nekaj, kar je nekdo z nekom delil. Je najdragocenejša stvar, ki jo lahko podarite drugim," je dejal znani košarkarski trener in igralec John Robert Wooden. Njegove besede poudarjajo pomen medgeneracijskega sodelovanja in učenja, kar je pomembno tako v družbi na splošno kot v delovnih okoljih. Prednosti medgeneracijskih ekip se zaveda tudi 18 delodajalcev, ki so na jesenskem natečaju prejeli priznanje MEGA 2022.

Novela zakona o finančni upravi uvaja namestitev sledilnih naprav

7 hours 54 min ago
Na pobudo ministrstva za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič, bo državni zbor odločal o noveli zakona o finančni upravi. Koalicija s spremembo člena zakona predlaga uzakonitev uporabe prikritih sredstev oziroma sledilnih naprav brez odredbe sodišča, kot to velja v primeru preiskave kaznivih dejanj, poroča časnik Delo.

Poslovne novice domačih časopisov in spletnih

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.