Sparkasse

Banka Sparkasse, d.d. - Kontaktni podatki

Banka Sparkasse, d.d.
Cesta v Kleče 15
1000 Ljubljana
Telefon: +386 (1) 583 66 66
Faks: +386 (1) 583 23 33
Spletna stran: www.sparkasse.si

Rubež Mariborske nadškofije, pričetek stečaja Zvona Dva Holding, po stečaju Gospodarstva Rast, v nevarnosti tudi Zvon Ena Holding

Zaradi neporavnanih dolgov sta banki BKS in Sparkasse začeli postopek rubeža nepremičnin Nadškofije Maribor. Je nadškofija tik pred bankrotom?
 
Pred dobrim letom dni so tudi javnosti postale znane hude finančne težave družb, povezanih z Nadškofijo Maribor. Dolgovi so se nakopičili, in ker so bila bančna posojila zavarovana z nepremičninami, zdaj obstaja grožnja, da bodo te zarubljene.
 
Maribor, Ljubljana, 12. januar 2011

 
Nova KBM in Abanka Vipa sta nadškofijske račune že blokirali, po poročanju Dnevnika pa pa sta banki BKS in Sparkasse s pomočjo sodišča že začeli rubiti njene številne nepremičnine. Zaradi za 7,6 milijona evrov dolgov so med drugim ogroženi dvorec Betnava in okoliški gozdovi ter celo sam sedež nadškofije v središču Maribora.
 
Pod hipoteko je več nepremičnin

Kje bo torej nadškofija našla denar za poplačilo dolgov oziroma ali bo dopustila zaseg nepremičnin, se ne ve, v Dnevniku pa jim odziva pristojnih ni uspelo dobiti. Tudi banke ne komentirajo, saj so zavezane k varovanju podatkov svojih strank. Pod hipoteko pa je še veliko drugih nepremičnin, med drugim prenovljeni samostan Studenice, orglarska delavnica v Hočah in objekt na Brvarski ulici v Mariboru. Za ogled prispevka iz Dnevnika TV SLO 1 ob 19. uri pritisni na sliko ali TUKAJ.
 
Dokončen polom bi pomenil stečaj Zvona ena Ena Holdinga
 

Javni poziv nadzornikom PETROLA in ISTRABENZA

Društvo – Mali delničarji - Skupaj smo močnejši (v nadaljevanju Društvo MDS) poziva nadzornike Petrola in Istrabenza, da podprejo predlagani načrt (obrazložen v nadaljevanju), ki predvideva ustanovitev SPV (Special purpose vehicle)* ter vstop Zavoda RS za blagovne rezerve v družbo Instalacije v koprskem Serminu. 
 
Ljubljana, 05. 11. 2009 
 
Društvo MDS meni, da je ta načrt edini, ki daje realno opcijo rešitve v nekem časovnem obdobju in preprečuje »razprodajo premoženja« po kakršni koli ceni, kar bi bilo slabo tako za lastnike kot upnike.
 
Pozitivno stališče Društva MDS do reševanja Istrabenza, d.d. s strani Petrola, d.d.
Društvo MDS se zaveda, da je nedavno predstavljena ideja Petrola, d.d. o reševanju Istrabenza verjetno bila nezadostno predstavljena in zato naletela na odpor. Kljub temu Društvo MDS meni da je v danih okoliščinah to še najboljša realna rešitev za delničarje ISTRABENZA, d.d. in zato upa, da bo PETROL, d.d. našel zakonsko dopustno možnost izvedbe tega projekta, morda tudi z zunanjimi partnerji.

Propad t. i. nacionalnega interesa

Medij: Demokracija Avtorji: Kocjan Vida Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 14. 01. 2016 Stran: 32

Prodaje državnih deležev v podjetjih se vrstijo. Paloma je pristala v rokah poljskega zasebnega sklada, Perutnina Ptuj v rokah ruske tajkunske družine, druga največja lastnica Gorenjske banke pa je banka v delni lasti srbskega tajkuna.

Perutnini Ptuj se po skupščini delničarjev 22. januarja obetajo spremembe v vodstvu. Družbo bo po tem datumu najverjetneje vodil Tibor Šimonka, v upravi pa za zadaj ostaja tudi dosedanji predsednik uprave Roman Glaser. Nadzorni svet in uprava Perutnine Ptuj sta namreč skupščino sklicala »v duhu zagotavljanja kontinuitete vodenja v družbi«, potem ko je Slovenska industrija jekla (Sij) z dokapitalizacijo in po pridobitvi dobre polovice lastništva v Holdingu PMP pridobila več kot 50-odstotni delež Perutnine. Prevzemna ponudba za odkup vseh delnic s strani Sija se izteče 25. februarja. Sij je v lasti ruske tajkunske družine, Šimonka je bil dolgo časa predsednik uprave Sija, v zadnjem letu pa je bil pooblaščenec konzorcija bank v procesu kreditnega prestrukturiranja v Perutnini Ptuj. To pomeni, da je bil Šimonka tisti, ki je z Glaserjem urejal prevzem Perutnine, zaradi česar seje slednji znašel tudi v kriminalistični preiskavi. Spomnimo, v času kriminalističnih preiskav pri Glaserju so v Siju razlagali, da niso bili obveščeni o morebitnih nepravilnostih, in videti je bilo, kot da bi Glaser izgubil njihovo zaupanje. Pri tem se je potrdilo, da je šlo za spreten slepilni manever. Ruski lastniki so zdaj odkrili Šimonko, pri tem pa navedli, da si želijo kontinuiteto vodenja v Perutnini, kar bosta zagotavljala Roman Glaser, ki je družbo vodil zadnjih 24 let, ter član uprave za ekonomiko in finance Tone Čeh. Kriminalistična preiskava je potekala tudi pri njem. Skupaj s Šimonko sta izdelala načrt prevzema Perutnine Ptuj, zdaj pa sta za svoje delo nagrajena. Poleg njiju naj bi Perutnina Ptuj na prihajajoči skupščini za novega člana uprave imenovala Vjačeslava Korčagina, ki je od novembra lani, ko je bila realizirana 40-milijonska dokapitalizacija, prokurist v Perutnini. Medtem pa bo skupščina po napovedih sprejela odstopni izjavi članice uprave za trženje in nabavo Nade Krajnc in člana uprave za upravljanje s človeškimi viri Milana Čuša, nekdanjega vodje Policijske uprave Maribor, ki je v Perutnino Ptuj pred časom (še pravočasno in prefinjeno) pripeljal policiste na strokovno ekskurzijo. Tako Krajnčeva kot Čuš bosta v Perutnini Ptuj po volji ruskih lastnikov ostala zaposlena kot izvršna direktorja za svoji področji.

Glaser in Uprava

Andrejev prevzema Galex

Medij: Večer Avtorji: Stepišnik Matija Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 07. 01. 2016 Stran: 7

Banke upnice in DUTB prodale svoje terjatve do murskosoboškega farmacevta ruskemu investitorju, neuradno za slabe tri milijone evrov

Podjetje Center novih medicinskih tehnologij (CNMT) v lasti ruskega poslovneža Alekseja Andrejeva je po naših informacijah sklenilo dogovor z bankami upnicami in Družbo za upravljanje terjatev bank o odkupu terjatev, ki so jih te imele do murskosoboškega farmacevtskega podjetja Galex. Galex je v odmevni zgodbi razvoja zdravila Perindopril za zdravljenje visokega krvnega tlaka, zaradi česar so se vodilni na čelu z nekdanjim dirktorjem Miranom Jablanovcem znašli tudi v policijskih preiskavah, nasedel z desetmilijonskimi krediti, ki jih pomurski farmacevt ni bil sposoben vračati. Najbolj izpostavljeni banki sta bili Poštna banka Slovenije in Sparkasse. Po naših informacijah naj bi bi bil Aleksej Andrejev banke upnice prepričal o odkupu terjatev za slabe tri milijone evrov. To je sicer s strani bank znaten popust, a še vedno več, kot bi si lahko obetale iz stečaja. Andrejev naj bi posel financiral z lastnimi sredstvi. To sicer še ne pomeni konca zgodbe, je pa bil dogovor z bankami ključna ovira, ki jo je bilo treba premagati pri reševanju Galexa. Ta je že nekaj časa insolventen in na robu stečaja.

DUTB pri Istrabenzu streljal v prazno

Medij: Dnevnik Avtorji: Rankov Suzana,Cirman Primož Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 02. 06. 2015 Stran: 7

Čeprav so v DUTB še v petek zatrdili, da so prevzeli upravljanje Istrabenza Turizma in Hotelov Bernardin, se je včeraj izkazalo, da tega ne morejo storiti brez soglasja drugih bank upnic, ki imajo na teh delnicah vpisane zastave.

Zadnjo besedo o odločitvi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), da Savi zaseže 99-odstotni lastniški delež v družbi Sava Turizem, bo imelo sodišče. Potem ko je finančni holding, ki ga vodi Matej Narat, vložil začasno odredbo, s katero želi delnice Save Turizma vrniti v svojo last, so preučitev »ukrepov za zaščito svojih interesov« včeraj napovedali še v Kadu in Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki obvladujeta skoraj 30 odstotkov Save. Zapleta se tudi pri poizkusu zasega delnic Istrabenza Turizma, ki ga je DUTB napovedal že v petek. Tega naj bi namreč za zdaj preprečeval NLB.

Petkov manever, ki ga je DUTB uskladil z vrhom vlade, očitno pa ne tudi z njenim predsednikom Mirom Cerarjem, pomeni uvod v dolgotrajno pravno »vojno«. Ta bo zelo verjetno tekla po najmanj treh frontah.

Fronta Sava: koliko je vreden njen turizem?

Banke pomagajo nadškofiji

Medij: Večer Avtorji: Čokl Vanessa,D.R.,V.A. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: V žarišču Datum: 31. 01. 2015 Stran: 2

Verske nepremičnine ne gredo v promet. To je pripomoglo k prestrukturiranju kreditov mariborske Cerkve pri več bankah, tri so podružnice avstrijskih. Odplačevanje glavnice miruje, izvršbe so odložene

"Dogovor je v teku," začasni upravitelj mariborske nadškofije, celjski škof Stanislav Lipovšek, za Večer pravi na prvi konkretnejši premik v reševanju bankrotirane mariborske nadškofije po finančnem "velikem poku" leta 2011. Soglasni sklep odgovornih v nadškofiji da je, tako Lipovšek, da se še nič ne pove. Uradni odgovor nadškofije, ki je že več kot poldrugo leto brez nadškofa, je: "Postopek pogajanj in dogovarjanj o reguliranju medsebojnih dolžniškoupniških razmerij med Nadškofijo Maribor in vsemi njenimi upniki je sicer v sklepni fazi, vendar še ni popolnoma zaključen. Za začetek veljavnosti kakršnihkoli morebitnih dogovorov morajo biti izvedeni še nekateri koraki." Toliko mariborska Cerkev o "želeni končni rešitvi". Banke molčijo.

Izredne skupščine Perutnine ne bo

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 12. 12. 2014 Stran: 6

Holding PMP, družba vodilnih v Perutnini Ptuj, je vložila izpodbojno tožbo na sprejete sklepe avgustovske skupščine Perutnine Ptuj o preverbi posebne revizije

"Posebna revizija preteklega poslovanja je bila opravljena dvakrat. Z njenimi izsledki se je seznanila skupščina delničarjev Perutnine Ptuj in takrat večjih pripomb delničarjev ni bilo. Po mojem vedenju sta družbi Holding PMP (ta je v lasti vodilnih Perutnine Ptuj, op. a.) in Derma kot delničarja Perutnine podali izpodbojno tožbo na avgustovski skupščini potrjen sklep, da se do konca novembra opravi preverba že sprejete, opravljene in potrjene posebne revizije preteklega poslovanja Perutnine. Po zakonu o gospodarskih družbah ni pravne podlage, da bi se opravila preverba izsledkov že opravljene posebne revizije, zato te ne bo, kakor ne morebitnih odškodninskih tožb," je včeraj na Ptuju pojasnil dr. Roman Glaser, predsednik uprave Perutnine Ptuj. Tako za letos napovedane izredne skupščine, ki bi preverila že opravljeno posebno revizijo družbe BDO Revizija, vendarle ne bo.

100 milijonov evrov posojil

Šimonka in revizorji še pred vrati Perutnine

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 13. 06. 2014 Stran: 9

Medtem ko so banke upnice na številne hčerinske družbe Perutnine Ptuj že vpisale zastavne pravice, revizorji družbe Deloitte in bančni pooblaščenec še vedno čakajo, da jim predsednik uprave ptujske družbe Roman Glaser dovoli začeti delo.


Uprava Perutnine Ptuj pod vodstvom Romana Glaserja je v zadnjih dneh za zavarovanje skoraj sto milijonov evrov bančnih posojil zastavila domala vse premoženje ptujske družbe, skupaj z vsemi ključnimi hčerinskimi podjetji.

Še vedno pa so banke praktično brez nadzora nad poslovanjem ptujske skupine, saj Glaser še vedno ni podpisal pogodbe s pooblaščencem bank Tiborjem Šimonko, ki naj bi bedel nad prestrukturiranjem ptujske skupine. Glaser bi mu moral po neuradnih informacijah omogočiti tudi popoln dostop do pogodb in podrobnejših podatkov o poslovanju. Glaser zatrjuje, da so mu banke osnutek pogodbe poslale šele minuli teden, in dodaja, da bo po njegovih pričakovanjih Šimonka delo začel opravljati prihodnji teden.

Menedžerji ne dajo svojih delnic

Banke zahtevajo lastnega zaupnika v vodstvu

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 25. 04. 2013 Stran: 9

Trimo

Sanacija trebanjske Skupine Trimo utegne prinesti s seboj tudi nekatere spremembe v vodstvu družbe, ki jo že vrsto let vodi Tatjana Fink. Banke upnice so po naših informacijah kot enega izmed ključnih pogojev za odobritev dodatnih bančnih garancij in dolgoročno reprogramiranje posojil postavile imenovanje prokurista, ki bi imel polna pooblastila za nadzor nad izpolnjevanjem načrta finančne reorganizacije.

Banke naj bi svojega kandidata po nekaterih informacijah izbrale že v prihodnjih dneh, vendar je vprašanje, ali bo na to pristala tudi Finkova. Po zakonu o gospodarskih družbah lahko namreč prokurista imenuje le uprava, torej v primeru Trima Finkova. Družba PriceWaterhouseCoopers, kije skupaj z upravo Trima pripravila načrt prestrukturiranja, je bankam predlagala, da bi izvajanje načrta nadziral neke vrste koordinator. Vendarle je za banke ta predlog nesprejemljiv, saj takšna oseba ne bi imela nobenih pooblastil.

Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.