Odpravnina za 32 delničarjev Mlinotesta

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno) Avtorji: Sonja Ribolica Teme:  mali delničarji  Datum: Petek, 14. september 2018 Stran: 4

Ajdovščina Po slovesu z borze je podjetje odkupilo 68.720 delnic Odpravnina za 32 delničarjev Mlinotest ima po novem 32 malih delničarjev manj. Toliko se jih je odločilo za prodajo, potem ko delnice tega živilskopredelovalnega podjetja ne kotirajo več na borzi. V Mlinotestu razmišljajo tudi o tem, da bi odkup delnic čez čas ponudili tudi drugim delničarjem. Interes med njimi za to je.

Na junijski skupščini so delničarji podprli sklep o umiku delnic z organiziranega trga. Uprava in nadzorniki so sicer v sklicu za tiste, ki bi delnice želeli prodati, predlagali 3,95 evra odpravnine, toda na koncu so na skupščini podprli predlog o višji odpravnini - 4, 75 evra. Na skupščini je proti umiku glasovalo 50 delničarjev in s tem dobilo pravico do odpravnine. Za prodajo se jih je odločilo 32, skupaj so prodali 68.720 delnic. Odpravnino so jim že izplačali. Podjetje je delnice odkupilo za lasten sklad delnic, umaknilo jih bo in tako zmanjšalo osnovni kapital.

Odkup delnic tudi od drugih delničarjev?

A morda bodo priložnost za prodajo delnic v prihodnosti dobili tudi drugi delničarji. Skupščina je namreč hkrati pooblastila upravo, da lahko v imenu in za račun družbe pridobiva lastne delnice. Pooblastilo velja za obdobje treh let, v tem času lahko uprava pridobiva lastne delnice po cenah v razponu od 2,37 do 4,75 evra za delnico. “Glede na kratek čas od sprejema tega sklepa in glede na to, da je na voljo še veliko časa za realizacijo, uprava o tem še ni sprejela načrta. Zaznavamo pa interes delničarjev in bomo aktivnosti v tej smeri pripravili,” pojasnjuje član uprave Matic Majcenovič.

Lastniška struktura Mlinotesta se je v zadnjih letih precej konsolidirala družba Mlino zdaj obvladuje 78,3 odstotka vseh delnic.

Mini pekarna v hotelskem kompleksu

Mlinotest prihodnji teden odpira novo tovarno svežih testenin, ki velja za eno največjih naložb živilskopredelovalne industrije v zadnjem obdobju. V jesenskih mesecih pa bodo končali še naložbo v tri avtomatske linije vseh vrst mok in mlevskih izdelkov. “Zagon vseh treh linij načrtujemo novembra, pričetek prodaje novih vrst pakiranj in izdelkov pa januarja prihodnje leto,” napoveduje Robert Rutar, direktor mlinarstva in testeninarstva. Tretja novost je doma ob morju. Mlinotest je namreč v sklopu hotelskega kompleksa Bernardin najel prostore in uredil mini pekarno in slaščičarno. “Zdaj je še v fazi zagona, s polno paro bo začela delovati predvidoma 1. oktobra,” pravi Franko Perič, direktor Mlinotestove družbe Kruh Koper. Z novo pekarno v bližini hotelov se bodo lahko hitreje odzivali in prilagajali povpraševanju zahtevnih hotelskih gostov in turistov. Ponudili bodo kakovostne izdelke in izpostavili različnost lokalne ponudbe in tradicije lokalnega okolja, še napovedujejo. Dnevno sveže izdelke bodo pekli in dostavljali hotelom večkrat na dan.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.