Po kriminalističnih preiskavah

NatisniNatisni

Medij: Delo (Aktualno) Avtorji: Unknown Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 17. maj. 2016 Stran: 3

Uroš Rotnik

Zaradi domnevnih nepravilnosti in zlorabe položaja pri gradnji bloka Teš6 so kriminalisti že junija leta 2012 opravili kriminalistične preiskave; tudi na domu nekdanjega šefa Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika. Skoraj leto dni pozneje so opravili nove hišne preiskave, tudi tokrat pri Rotniku. Kriminalisti so leta 2014 v zvezi s tem na specializirano državno tožilstvo (SDT) vložili pet kazenskih ovadb proti Rotniku in 15 drugim osebam zaradi zlorabe položaja, pranja denarja, tatvine, krive ovadbe in preprečitve dokazovanja. Ta dejanja naj bi povzročila za 297 milijonov evrov škode. Na SDT potrjujejo, da so proti Rotniku in drugim vložili dve zahtevi za preiskavo zaradi zlorabe položaja in oškodovanja v vrednosti 250 milijonov evrov, ki še poteka. Zdaj zaslišujejo predstavnika tuje pravne osebe, domnevno je to Alstom. Preiskavo zaradi pranja denarja je višje sodišče razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje, letos pa je SDT vložilo še tri zahteve preiskave zaradi preprečitve dokazovanja in krive ovadbe.

 

Robert Ferko

Leta 2011 so kriminalisti izvedli več preiskav domov in poslovnih prostorov. Med pridržanimi je bil tudi predsednik uprave Elana Robert Ferko, in sicer zaradi suma nepravilnosti pri izplačevanju nagrade in prodaji nepremičnin in premičnin, s čimer naj bi povzročili za 300 milijonov evrov oškodovanja. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi nepravilnosti pri izplačevanju nagrade leta 2012 proti trem osebam vložil kazensko ovadbo. Ferko, Svetisav Ašanin iz agencije A.S.O. in Katarina Golmajer iz Elana so leta 2014 priznali zlorabo položaja in ponarjenje listin za neupravičeno izplačilo nagrade Ferku v vrednosti 78.000 evrov. Ferku je sodišče naložilo 250 evrov kazni in 720 ur dela v splošno korist. Za sum nepravilnosti pri poslovanju z nepremičninami in premičninami pa NPU ni zbral dovolj dokazov za podajo kazenske ovadbe.

 

Roman Glaser

Čeprav je prejšnji upravi Perutnine Ptuj z Romanom Glaserjem na čelu očitano marsikaj, se je kriminalistična preiskava na podlagi prijave malih delničarjev zgodila po tem, ko se je Slovenska industrija jekla (Sij) odločila prevzeti to družbo. Sij je takratnemu vodstvu Perutnine za delnice PMP Holdinga, ki je solastnik družbe, odštel sto evrov, kar je več kot za delnico Perutnine, zato so mali delničarji ocenili, da bi lahko šlo za 2,5 milijona evrov koristi. Nacionalni preiskovalni urad je priskave izvedel zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Na policiji pojasnjujejo, da je zadeva še v predkazenskem postopku, bolj konkretnih odgovorov pa še ne morejo dati.

 

Janko Medja

Septembra 2013 so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravili več hišnih preiskav in tudi pridržali tedanjega predsednika uprave NLB Janka Medjo, sicer nekdanjega člana uprave banke UniCredit. Kriminalisti NPU sumijo, da je kot član uprave banke UniCredit trgoval z notranjimi informacijami pri kupovanju delnic Mercatorja, preiskavo pa so začeli na podlagi anonimne prijave. »Sum, da naj bi pridobil občutljive informacije in jih zlorabil, je neutemeljen. V obrazložitvi preiskave ni jasno navedeno, kje naj bi pridobil občutljive informacije, ni navedeno kako naj bi jih zlorabil, ampak je samo veliko ugibanj,« je takrat povedal Medja. Dve leti in pol po hišnih preiskavah je zadeva še vedno v predkazenskem postopku, so pojasnili na policiji.

 

Torbjorn Mansson

Dobro leto dni po začetku predkazenskega postopka proti vodilnim v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) je primer, po pojasnilih policije, še vedno v predkazenskem postopku. Policija je postopek, v katerem preiskuje najem svetovalne družbe Ouarz+Co na podlagi prijave računskega sodišča, začela marca lani, decembra pa so kriminalisti obiskali prostore DUTB ter z odredbo o hišni preiskavi vstopili tudi na sedež SDS na Trstenjakovi in v poslanske prostore SDS. V predkazenskem postopku namreč preiskujejo poslanca te stranke Andreja Širclja, nekdanjega neizvršnega direktorja DUTB in tudi zdaj že razrešenega glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjorna Manssona. Kriminalisti preiskujejo domnevno oškodovanje DUTB za 2,8 milijona evrov zaradi sklenitve svetovalne pogodbe s skandinavsko svetovalno družbo, kjer je bil solastnik tudi MSnsson. V DUTB so nepravilnosti v zvezi z najemom storitev Ouarz+Co že večkrat zanikali.

 

Bojan Petan

NPU je junija leta 2014 vzel pod drobnogled Bojana Petana in soosumljene, menda zaradi suma izčrpavanja Marine Portorož, Term Čatež in Turističnega podjetja Portorož v korist Petanovega DZS. Tri mesece pozneje je podal kazenske ovadbe proti petim fizičnim in dvema pravnima osebama zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj zlorabe položaja. Osumljeni naj bi za dve podjetji pridobili več kot 26,5 milijona evrov premoženjske koristi. Za dve od treh dejanj je bil lani proti eni fizični in eni pravni osebi izdan sklep o uvedbi preiskave, a je preiskovalni sodnik za eno zadevo preiskavo zavrnil, prav tako je bila zavrnjena pritožba tožilstva na višjem sodišču. NPU je lani podal kazensko ovadbe še proti dvema fizičnima in dvema pravnima osebama zaradi suma storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ter pridobitve 4,1 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Na tožilstvu so pojasnili, da je bila s sklepom uvedena preiskava še za pet fizičnih in eno pravno osebo: »Sklep je pravnomočen. Postopek kazenske preiskave poteka.«

 

Sonja Gole

Marca lani so kriminalisti NPU izvedli preiskave zaradi suma oškodovanja ACH, kjer so konec leta 2013 na menedžersko družbo Protej prenesli večinski delež Adrie Mobil in si nato izplačali 22 milijonov evrov dividend. Med osumljenimi je po neuradnih informacijah tudi nekdanja direktorica ACH in dologoletna direktorica Adrie Mobila Sonja Gole. NPU je v tem primeru septembra lani na specializirano državno tožilstvo podalo kazensko ovadbo proti trem fizičnim in eni pravni osebi zaradi utemeljenga suma zlorabe položaja. Na tožilstvu odgovarjajo, da je ovadba še v fazi reševanja in da odločitev o njej še ni bila sprejeta. Adria Mobil je bila sicer avgusta 2014 vrnjena na ACH.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.