Probanka ubranila svoj vpliv v Trimu

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 29. 03. 2014 Stran: 12

Podjetja

Ključno besedo v trebanjskem Trimu ima tudi po včerajšnji skupščini Probanka, ki ji je v šestčlanskem nadzornem svetu uspelo obdržati dva svoja predstavnika.

Tik pred skupščino je namreč nekdanji direktor Zlate Monete II Peter Zorič odstopil iz nadzornega sveta Trima. S tem manevrom je Probanki omogočil, da je na sami skupščini umaknila predlog za razrešitev vseh njenih predstavnikov kapitala. S tem je svoja preostala nadzornika (Bogdana Topiča, ki začasno vodi tudi upravo Trima, in Gregorja Krajnca) zavarovala pred predčasnim odpoklicem. Delničarji so tako včeraj le odločali o imenovanju dveh novih nadzornikov: to sta postala Blaž Angel iz Abanke in solastnik murskosoboške gradbene skupine SGP Pomgrad Stane Polanič, kije zamenjal Zoriča. Po prvotnih načrtih bi moral Krajnca v nadzornem svetu zamenjati nekdanji predsednik uprave Luke Koper Bojan Brank, ki naj bi ga na ta položaj predlagala NLB oziroma bivši direktor družbe KD Skladi Roman Androjna, kot kandidat preostalih bank.

 

Zorič za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv. S svojim odstopom pa je dejansko zagotovil, da bodo imeli pri imenovanju novega predsednika uprave ključno besedo predstavniki zaposlenih ter Probanka, ki bodo imeli do nadaljnjega v nadzornem svetu večino glasov. Banke so včeraj s spremembo statuta število članov nadzornega sveta sicer povečale s petih na šest, pri čemer dva predstavnika zastopata zaposlene. Toda do imenovanja novega predsednika uprave bo imel nadzorni svet le pet članov. Topiču namreč mandat do imenovanja novega predsednika uprave miruje, saj po zakonu o gospodarskih družbah ne more biti hkrati član uprave in nadzornega sveta.

A čeprav se nadzorni svet v novi sestavi včeraj še ni sestal, je Topič že napovedal, da bo vodenje nadzornega sveta začasno prevzel Polanič. Ta je bil v nadzorni svet imenovan le do julija prihodnje leto, ko bi se mandat iztekel tudi Zoriču.

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.