Kdo ima v žepu izgubljene milijone

NatisniNatisni

Medij: Nedeljski dnevnik Avtorji: Slana Miroslav Miros Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 12. 08. 2012 Stran: 14

MARIBORSKA NADŠKOFIJA NA BOBNU

Izgon Slomškovega bogoslovja iz Maribora odmeva - Stara nadškofijska ekipa sije že lani umila roke, nova pa se vede, kot da o ničemer sploh nima pojma

Kljub »spovedni molčečnosti« stare in nove nadškofijske ekipe iščejo verniki odgovor, zakaj je nadškofija Maribor strmoglavila v bankrot. Tudi neverni bralci so predlagali raziskavo, zakaj je nadškofija na bobnu, ko pa iz stoletne zgodovine vemo, da je imela RK-cerkev najboljše šolane cerkvene očete, ki so odlično seštevali in dobivali. Ljudje menijo, da je navidezno izgubljene milijone nekdo spretno spravil v žep in se zdaj nedolžno smehlja.

V začetku julija je izbruhnila nova zlovešča novica, da so zaprli Slomškovo bogoslovje. To nadškofijsko stavbo so »okupirale« banke upnice zaradi starih dolgov. V tistih dneh so brneli nadškofijski telefoni v prazno, saj se novinarjem ni nihče oglasil. Ob našem obisku smo našli glavni nadškofijski vhod popolnoma odprt, vsa vrata zaklenjena, ob zvonjenju se ni nihče oglasil, nikjer ni bilo žive duše.

Posmeh resnici in vernikom

Stara nadškofijska ekipa si je že lani umila roke in nič ne ve, nova pa, kot kaže, sploh o ničesar nima pojma. Brezimnost stare in nove ekipe izpričuje stanje duha in slabo vest ter skrivanje odgovornosti pred javnostjo. Ker smo spremljali škofijska in pozneje nadškofijska dogajanja do bankrota, smo pismeno zaprosili nadškofijo, naj naposled poimensko razkrije dejanske vzroke milijonske izgube. Kako je sodelovala pri manevriranju nastajanja T-2, ki je bil že od začetka zapisan pogubi? Kako so sodelovali v manevriranju z nakupom dela otoka Hvar, kjer naj bi izhlapeval tudi denar slovenskih vernikov? Kdo je na koncu pomolzel Krekovo banko, v katero so nekateri verjeli? Ali je nadškofa dr. Franca Krambergerja zaradi zapletov Vatikan res razrešil in mu vzel škofovsko palico? Pisni odgovor nadškofije Maribor je bil osupljivo neprizadet, kot da ničesar ne vedo o svojih koristoljubnih grabežljivcih.


V hlinjeni akciji, da bi odvrnili pozornost od dogajanj, je mariborski škof prepovedal erotične programe na T-2, ki so bili uteha tudi marsikateremu duhovniku.


Takole so napisali: »Spoštovani. Na vaša vprašanja vam sedanja ekipa ne more odgovoriti, ker se je soočila z že zatečenim stanjem in je njena naloga iskati rešitve, ne pa razčiščevanje ozadja, za kar so zadolženi za to poklicani strokovnjaki. S pozdravi, nadškofija Maribor.«

Se vam ne zdi, da bi morala prav nova ekipa raziskati primer, saj to meče slabo luč nanjo?

Vztrajno smo klicali nadškofijske odnose z javnostmi. Telefona ni dvignil nihče. Verjetno so preverjali telefonsko številko, ker nas je pozneje poklical predstavnik te nadškofijske službe, Matjaž Kramberger. Predlagal je, naj se še enkrat obrnemo na gospodarsko upravo nadškofije, ki jo vodi pater Cvikl. Nakazal je le, da so bogoslovje v Mariboru ukinili zaradi čedalje manjšega vpisa študentov, v ozadju pa je tudi ekonomski vidik, ker naj bi se iz fiktivnega kapitala zgodba zaključila v konkretnih dolgovih.

Resnica je drugačna, kot se kaže, in je javnost najbrž ne bo izvedela.

Nadškofijske rokavice

»Sedanja ekipa« nadškofije nas je dalj časa z zadrgo na ustih obveščala o trenutnem stanju.

Na primer: že 15. februarja 2012 je med drugim sporočila, da se zaveda negativnih razsežnosti težkega gospodarskega stanja, ki se je še poslabšalo s stečajem njihovih družb, Gospodarstvo Rast, d.o.o., in Zvon dva holding, d.d., kar pri mnogih vzbuja občutke jeze. Zapisali so, daje izjava v Odmevih RTV Slovenija, da so se pogajali s figo v žepu, popolnoma neresnična, kajti s stečajem bi pridobili mali delničarji in upniki družbe Gospodarstvo Rast. »Žal nam je, da je prišlo do nastale situacije, kar smo že večkrat izrekli. Terjatev NLB, d.d., v višini 93 milijonov evrov je bila zajeta tako pri družbi Gospodarstvo Rast, ki je za kredite dala poroštvo, kakor tudi pri družbi Zvon ena holding, d.d.,kijekredite najela ... Neposredni dolg nadškofije Maribor do bank upnic znaša 17,2 milijona, skupaj s poroštvi pa 25 milijonov evrov.«

Ker so upniki prijavili pred časom za 300 milijonov evrov terjatev, zdaj vsi molčijo, kdo je dejansko pobral ta denar.

Nadškofijski odnosi z javnostmi so nam 28. februarja 2012 sporočili, da Rast, ki je v stečaju, in hčerinska družba Zvon ena »do zadnjega vlagata napore v iskanje rešitve za Zvon ena v okviru omejenih možnosti, ki so nastopile po razglasitvi insolventnosti (plačilni nesposobnosti). Odločitve sodišča o stečaju obžalujemo.«

Na kesanje je nadškofija pozabila 10. maja 2012, ko je sporočila: »Družbeniki Betnave, d. o. o., so nas seznanili, da je družba insolventna in po mnenju poslovodstva ne obstaja niti 50-odstotna verjetnost, da bo mogoče uspešno izvesti finančno prestrukturiranje, tako da bi družba znova postala plačilno sposobna.« Ležerno so še zapisali, da ni možnosti dokapitalizacije, zato so poslovodstvo pooblastili, da postopa v skladu z določili zakonodaje in predlaga stečajni postopek. Veliko škodo naj bi prizadel Betnavi, d.o.o., in dvorcu Betnava stečaj glavnega izvajalca, Vegrada, d.d.

V dvorcu Betnava je nadškofijski T-2, za katerega so se pulili. V ozadju naj bi bilo celo pranje denarja.

Namesto jasnih odgovorov je nadškofija 24. maja 2012 ogorčena poslala izjavo za tisk, ker naj bi na Pop TV nekorektno in netočno poročali o njenem stanju, kot da se celotno premoženje že rubi in razprodaja. »Predznamba hipoteke,« so zapisali, »še ne pomeni hipoteke in iz tega izvirajoče pravice predlagati rubež v primeru neplačila, ampak pomeni le zavarovanje prednostnega vrstnega reda v primeru uspeha v pravdnem postopku.« Na koncu je ošvrknila nekorektno poročanje medijev, ki da otežujejo rešitve.

Ničesar ne izvemo o resnici, da imata predznambo vsega, kar ima nadškofija Maribor nepremičninskega vpisanega v zemljiško knjigo in bankah, BKS in Sparkasse.

Iz v žametne rokavice odete resnice se lušči odgovor: pustite nas pri miru, ker ne boste našli denarja. Tisti, ki so ga pospravili, niso neumni.

Omrežje T-2 s porniči

Pokukajmo še v nadškofijsko ozadje s T-2.

Nezadovoljni naročniki omrežja T-2 so nas že leta 2006 obveščali o blokadah in zmedi ob sklepanju naročniških pogodb in priklopih na linijo T-2, o igračkanju z neuporabnimi modemi, vodi, vmesniki, nesposobnostjo priklopa med analogno in digitalno telefonijo in tako naprej.

Monterji, ki jih je T-2 pošiljala naročnikom, da bi vzpostavili priklop, so strankam skeptično zaupali, da na deset novih naročnikov kar osem naročnikov reklamira že omenjene aparature in oporečno montažo. To so ponovili tudi nam. Njihova imena so v beležnici.

Nekateri znani monterji so na terenu razglašali, daT-2 nima prihodnosti in bo propadla, napake priklopov so inscenirane, da bi odbile nove naročnike, za vsem naj bi slonel direktor T-2, ki naj bi prišel od Telekoma z določenim namenom. Razmere s tehniko so se zadnje čase izboljšale.

Spomnimo se, da so se med T-2 in Telekomom zgodile celo tožbe.

Ko smo na vodstvu T-2 v Ljubljani preverili podatke monterjev, se je direktor izmikal, češ da je zanj vse v redu in zakonito.

T-2 je hitro menjaval monterje. Nekateri v resnici niso bili usposobljeni, nekateri so se izmikali odgovornosti; nekateri pa so odhajali, ker niso bili pokorni nameri iz ozadja.

Leta 2008, ko smo skušali razgrniti problematiko T-2 predstavnikom tedanje mariborske škofije, smo dobili odgovor, da o tem ničesar ne vedo. Za »spovednicami« se je šušljalo, da nekateri škofijski ljudje primer poznajo, a gre v ozadju verjetno za velik denar.

V hlinjeni akciji, dabi odvrnili pozornost od dogajanj, je mariborski škof prepovedal erotične programe na T-2, ki so bili uteha tudi marsikateremu duhovniku. Z drugimi naročniki so se muzali, ker je škof dovolil na stotine pornografskih packarij na spletu T-2.

To so samo drobci, ki se navezujejo na delovanje nadškofije, kjer sta si stara in nova ekipa urnih roke v biblijskem slogu: »Jaz sem nedolžen nad krvjo tega človeka, vi pa glejte!« Tri banke terjajo denar od nadškofije na konici bankrota. Ljudje vprašujejo, ali je bog zapustil nadškofijo ali je nadškofija zapustila boga.

Nekateri so izračunali, da ima nadškofija Maribor že več kot 800 milijonov dolga. Janko Tedeško je 24. maja med drugim zapisal: »Bankrot Zvonov ni samo stvar mariborske škofije. Krašovec je seveda kriv, toda od njega ne moremo pričakovati, da bo plačal vso škodo. Zanjo je kriva celotna slovenska cerkev, ki bi morala tudi finančno sanirati bankrot ... Če cerkev ne bo opravila svoje dolžnosti, bo nanjo legel temen oblak, pod katerim bo težko živela.«

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.