NKBM prodala sveženj delnic Petrola

NatisniNatisni

Medij: Finance  Avtorji: Jurij Šimac  Teme: mali delničarji Datum: Sreda, 26. oktobra 2022 Stran: 8

NKBM je v minulih dneh prodala sveženj 25.985 delnic Petrola (1,24-odstotni delež). Kupec velike večine delnic je, kot je razvidno iz javno dostopnih baz, hrvaški pokojninski sklad. Omenjeni sveženj delnic je NKBM prodajala dalj časa, 21 tisoč delnic pa je pred dnevi kupil hrvaški pokojninski sklad PBZ Croatia Osiguranje. Preostanek, gre za 4.985 delnic Petrola, je bil kupljen na fiduciarni račun Intercapitala.

Delnica Petrola v zadnjih dneh krepko navzgor Cena delnice Petrola je v torek zrasla za skoraj 10 odstotkov in je 23 odstotkov višja, kot je bila v začetku oktobra. Delnica seje pod pritiskom znašla po napovedi, da bo vlada nacionalizirala Geoplin (ta je v večinski lasti Petrola). V zadnjih dneh so se razmere spremenile, v petek je postalo jasno, da plinski trgovec za zdaj potrebuje le likvidnostno posojilo.

Prav tako v petek smo objavili informacijo, da so delnice Petrola v zadnjem času dokupovale družbe iz kroga Darija in Vesne Južna, nato pa še, daje delnice dokupoval tudi nekdanji minister in mali delničar družbe Andrej Vizjak.

Delnica Petrola se bo s 1. novembrom razdelila na 20 delov.

Spomnimo, cepitev delnice so lastniki potrdili na zadnji skupščini družbe. Kako bo vse skupaj potekalo? »Korporacijsko dejanje zamenjave se bo izvedlo na računih tistih imetnikov delnic, ki bodo imetniki teh delnic po stanju v centralnem registru ob zaprtju informacijskega sistema na presečni dan 28.10.2022. Korporacijsko dejanje zamenjave se bo izvedlo dne 1.11.2022, ki je dela prost dan in zato na ta dan trgovanje ne bo izvajano.

Dne 26.10.2022 bo zadnji dan, ko bosta trgovanje in poravnava poslov z delnicami potekala povsem nespremenjeno. Dne 27.10.2022 ter 28.10.2022 bo trgovanje z delnicami potekalo brez sprememb, vendar pa bodo vsi posli, sklenjeni v teh dneh, poravnani ob upoštevanju delitvenega razmerja,« sporočajo iz Petrola.

 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.