Vrelo vladno kadrovanje na Triglavu in Telekomu

NatisniNatisni

Medij: Finance Avtorji: Smrekar Tanja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Dogodki in ozadja Datum: 08. 06. 2012 Stran: 8

Za zdaj velja: Zavarovalnico Triglav bo še vodil Matjaž Rakovec, ki ima podporo Desusa, a bo iz vrst SDS in verjetno Virantove Državljanske liste dobil še dva nova člana uprave. Telekom Slovenije pa bo verjetno vodil nekdo blizu SDS.


Skupščina večinsko državne Zavarovalnice Triglav, na kateri bodo zamenjevali nadzornike, bo v torek, 12. junija, Telekoma Slovenije pa 21. junija. Preverili smo, kdo vse se med viri blizu obeh družb in vlade omenja za nadzornike in člane uprave. Aopozarjajo: vse se še lahko spremeni.

ZAVAROVALNICA TRIGLAV Spremembe v upravi

Predsednik uprave bo ostal Matjaž Rakovec, v upravi pa naj bi bil poleg njega zdajšnji poslanec SDS (nekoč šef Soda, bilje zaposlen tudi na Savi Re) Marko Pogačnik. Kot poslanec bi moral sicer odstopiti, a to ne bo težava, saj rok za nadomestne volitve v državni zbor poteče konec junija in njegov položaj bo brez težav zasedel nekdo drug iz SDS. Pogačnik pravi, da ne ve nič, Požareport pa je pisal tudi o tem, da Pogačnika zanima Rakovčev položaj. V upravi naj bi bil še zdajšnji predsednik uprave Triglava Naložb Stojan Nikolič, kije blizu Virantovim oziroma ministru za finance Janezu Šušteršiču. Nikolič tega ne komentira. Omenja se tudi lobist Marko Kryžanowski, kije včasu prve Janševe vlade vodil Petrol, a tega ne komentira. Iz Triglavove uprave pa naj bi kmalu po zamenjavi nadzornikov odšel Andrej Slapar. Morda bi mu našli službo na Pozavarovalnici Triglav.

Spremembe v nadzornem svetu

Najverjetneje bodo zamenjali predsednika nadzornega sveta Antona Ribnikarja in Vladimirja Uršiča, kar je že predlagal Sod, ki na njuno mesto predlaga Gregorja Kastelica iz nizozemske finančne skupine ING in člana uprave Soda Matjaža Jauka. Za imenovanje ima več možnosti Kastelic, ki naj bi bil, tako kot Jauk, menda blizu Virantovim.

Možen član NS je še nekdanji šef RTV Janez Cadež (za SLS), ki nam tega ni zanikal že maja - sam zase pravi, daje za nadzornika primeren. Desusove barve naj bi zastopal nekdanji šef Tilie in Telekoma Slovenije Adolf Zupan, ki ga v NS predlagajo mali delničarji društva MDS, država pa naj bi ga imenovala za nadomestnega člana (spomnimo, lani je ob prevzemu vodenja Modre zavarovalnice iz NS Triglava odstopil Borut Jamnik) namesto Jožeta Kaligara iz Gorenja.

TELEKOM SLOVENIJE Spremembe v upravi

Ker se bo septembra upokojil dozdajšnji predsednik uprave Ivica Kranjčevic in ker je razpis za njegovega naslednika že objavljen, se v javnosti za zdaj pojavljajo predvsem štiri imena. Za novega člana ali celo predsednika se omenja odvetnik in nekdanji mobitelovec iz vrst SDS Igor Marinšek (bil je tudi prvi nadzornik NLB; na seji, na kateri so želeli zamenjati takratnega šefa NLB Marjana Kramarja, naj ga ne bi bilo), ki te možnosti ni zanikal (zanikal pa je možnost, da bi postal nadzornik Telekoma Slovenije). Poleg njega se omenjata še zdajšnji direktor TSmedie Rudolf Skobe, ki šteje za favorita, in Klavdij Godnič, ki prevzema vodenje Telekomovih Solin. Zanimanje za upravo je Godnič že zanikal. Primorske novice so ta teden pisale o njegovi domnevni vpletenosti v kazniva dejanja, ki naj bi jih med vodenjem Vzajemne zagrešil zdajšnji direktor ljubljanskih lekarn Marko Jaklič; tega tožilstvo bremeni tudi domnevnega pranja denarja. Preiskava poteka zaradi domnevnega preplačila informacijske tehnologije podjetju S & T Slovenija, katerega direktor je bil Godnič, ki pravi, da bo »v postopkih dokazal, da so mi očitana dejanja pripisana neupravičeno«. Za člana uprave se omenja še direktor Telekomove prodaje Tomo Štuflek, omenja se celo za enega izmed vodilnih delavcevna Triglavu. Oboje zanika.

Spremembe v nadzornem svetu

Na predlog agencije za upravljanje kapitalskih naložb države se napoveduje zamenjava vseh predstavnikov kapitala v nadzornem svetu. Predlagani kandidati so trije vidni člani SDS, in sicer Matjaž Janša, Miha Klun ter Peter Kavčič, SLS je predlagala Matjaža Savodnika (nekdaj direktor Tušmobila), NSi Mateja Kovača (direktor IUS Softwara) in Desus Janeza Benčino (nekdanji generalni direktor IBM Slovenija). Viri pravijo: sestava bo drugačna. Predlagana formula zdaj namreč je: dva iz SDS in po en iz vsake koalicijske stranke. Najverjetneje bo nekdo blizu Virantovi stranki imenovan namesto Kavčiča, Klun pa kot kandidat ostaja - odstopil pa bi kot nadzornik RTV Slovenije.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.