Ajdovski Fructal prodan Nectarju

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Toplak Damijan Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 27. 07. 2011 Stran: 9

Natanko 50,2 milijona evrov bodo za celotni Fructal morali odšteti v srbskem Nectarju. O prodaji odločajo še sobotna skupščina delničarjev Pivovarne Laško in varuhi konkurence na trgih, kjer so prisotni izdelki Fructala in Nectarja


Nadzorniki Pivovarne Union, ki je 93,73-odstotna lastnica ajdovskega Fructala, so na ponedeljkovi seji potrdili prodajo Fructala srbskemu Nectarju. Za celotni Fructal bo iztrženih 50,2 milijona evrov ali približno 20 evrov na delnico (toliko bo moral Nectar plačati tudi preostalim 1317 lastnikom Fructala, ki imajo v lasti 6,27 odstotka vseh delnic). Predsednik uprave Pivovarne Union (in Pivovarne Laško) mag. Dušan Zorko je ob tem včeraj povedal, da bodo v Unionu prejeli 35,3 milijona evrov denarne kupnine, v celoti pa bo okrog 48 milijonov evrov šlo za razdolžitev skupine Pivovarne Laško, ki bo ob tem še vedno imela za 370 milijonov evrov dolgov.

Tempo prodaje laških naložb se ne bo upočasnil

Na naše vprašanje, ali bo zdaj tempo odprodaje drugih naložb skupine Pivovarne Laško (Delo z Večerom, Mercator), seveda, če bo do posla med Pivovarno Union in Nectarjem dejansko prišlo, kaj počasnejši, je Dušan Zorko odgovoril, da ne. "Že avgusta lani so nas banke s svojim pismom 'zavezale', da v Laškem odprodamo vse, kar ne sodi v našo osnovno dejavnost. Žal smo bili zaradi finančne situacije prisiljeni prodati tudi Fructal. Letno plačujemo 23 milijonov posojilnih obresti, zato bomo finančno sanacijo, ki nam bo omogočila dovolj razvojnih sredstev v prihodnje, tudi nadaljevali. Na sobotni skupščini delničarjev Laškega pa se ne bo naknadno glasovalo tudi o morebitnem soglasju delničarjev k prodaji Dela, kakor se je ugibalo, ampak le o Fructalu in o izbiri svetovalca pri prodaji (večinskega deleža) Mercatorja."

Ob sobotnem soglasju delničarjev Pivovarne Laško k prodaji Fructala bo morala družba Nectar pridobiti tudi vsa potrebna soglasja varuhov konkurence na trgih, kjer sta prisotna Fructal in Nectar. Po predvidevanjih naj bi se prodaja Fructala tako zaključila do konca letošnjega novembra, približno po letu dni, odkar je bil postopek sploh začet. Je pa prvi mož skupine Laško včeraj posebej poudaril, da je bila (dobra) cena ob prodaji Fructala le eden izmed pogojev, saj se je moral kupec tudi zavezati, da bo ohranil Fructalovi proizvodni lokaciji v Ajdovščini in v Kamniku, da bo odkupoval surovino (sadje) še naprej v lokalnem okolju kakor do zdaj, prav tako pa, da bo Fructalu in drugim blagovnim znamkam skupine Pivovarne Laško skušal pomagati odpirati trge držav nekdanje Jugoslavije.

Privlačne obljube srbskega kupca

Slobodan Radun, predsednik uprave Nectarja, je povedal, da je njihov cilj biti največje podietie v deiavnosti brezalkoholnih pijač na prostoru nekdanje Jugoslavije. Zato so si tudi prizadevali za nakup Fructala in čutijo veliko odgovornost do blagovne znamke Fructal. "Ugotovili pa smo, da je Fructal v določenem zastoju. Mi ga želimo razvijati in si bomo prizadevali, da bosta proizvodnji v Ajdovščini in Kamniku rasli. Med Fructalom in Nectarjem vidimo cel niz sinergij, zlasti na področju primarne kmetijske pridelave, ki je naša osnova," je dejal Radun. Okrog sedem milijonov evrov naj bi Nectar pri nakupu Fructala financiral iz lastnih prihrankov, preostalo pa s posojilom EBRD. Po besedah Bojana Raduna. izvršnega direktorja podjetja Nectar, naj bi se jim nakup Fructala povrnil že v sedmih letih, želijo pa si, da bi se to zgodilo celo prej. Kupce Fructala zlasti veseli, da bodo ponudbo obogatili z otroško hrano, torej sadnimi kašicami in sadnimi ploščicami, česar do zdaj niso ponujali. Predsednik uprave Fructala Drago Kavšek je izpostavil, da se mu kot menedžerju zdijo pomembnejše vse zaveze novega lastnika Fructala kakor sama kupnina. Nectar je, tako Kavšek, dal zagotovila, da bo ohranjal proizvodnjo v Sloveniji in tudi ne bo bistveno zniževal števila zaposlenih v Fructalu, ki jih je trenutno okrog 370. So pa v Pivovarni Union v dobrih sedmih letih, odkar jo vodi Zorko, ob večjih proizvedenih količinah število zaposlenih recimo s 510 znižali na 350, je ob tem povedal Zorko. Slobodan Radun pa je o morebitnih nesoglasjih z lokalno skupnostjo po prodaji Fructala dejal, da iz izkušenj ve, da so odnosi v lokalnem okolju dobri, ko se v podjetju dobro dela. "V kolikor bo kdo zlonameren, pa bo težko," je še prepričan Radun. Predstavniki Nectarja so se včeraj že srečali s predstavniki sindikata, sveta delavcev in vodstvenim kolegijem Fructala ter drugimi zaposlenimi. Kavšek pa je izpostavil, da Fructal tekoče posluje z dobičkom in ni bil prodan zaradi lastnih težav s poslovanjem.

Na novinarski konferenci v Ljubljani je bilo še rečeno, da nadaljnji dostop Fructala do Mercatorjevih trgovskih polic ni del dogovora, iztrženo kupnino, 10,6-kratnik EBITDA, pa ocenjujejo za izjemno ugodno. Postopek prodaje Fructala - vodila ga je UniCredit, pravni svetovalec pa je bila odvetniška družba VVolf Theiss - so prodajalci ocenili kot transparenten, saj je bilo kontaktiranih 100 domačih in tujih potencialnih investitorjev, pridobili pa so deset nezavezujočih in pet zavezujočih ponudb.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.